УВАГА! Профілактика інфекційних хвороб

Осінь…пора, коли дуже активно можуть розповсюджуватися інфекційні хвороби.

Профілактику інфекційних хвороб слід проводити шляхом знешкодження джерела інфекції, ліквідацією або розривом її розповсюдження, а також впливаючи на сприйнятливий організм людини з метою створення імунітету.

Знешкодити джерело інфекції можна за умов раннього її виявлення (при профілактичних медичних оглядах), усунення від роботи, пов’язаної з ризиком розповсюдження інфекції, своєчасного лікування, а за необхідності – ізоляції, проведення санітарно-ветеринарних заходів, якщо джерелом інфекції є тварини або гризуни.

Для розриву шляхів передачі інфекції необхідно дотримуватися привал особистої гігієни, санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму на підприємствах, використовувати марлеві пов’язки в період епідемії грипу тощо.

Одним зі способів попередження передачі інфекції є дезінфекція, тобто знищення збудників, переносників інфекційних хвороб за допомогою застосування хімічних або фізичних факторів.

Дуже важливо мати у кожному навчальному кабінеті пам”ятки про дотримання правил особистої гігієни у класних кімнатах, правила поводження себе у коридорах тощо.  Велике значення має також профілактика інфекційних та паразитарних захворювань в умовах карантину.

Як уникнути поширення інфекційних захворювань, якщо ви перебуваєте у місцях масового скупчення людей?

  1. Першим правилом має стати фізичне дистанціювання, дотримання гігієни рук й органів дихання. За можливості продовжуйте носити маски.
  2. Не торкайтеся руками обличчя.
  3. Мийте руки перед вживанням їжі. Якщо немає доступу до води, можна використовувати антисептик, у крайньому разі – вологі серветки (хоч вони і не є ефективними в боротьбі з патогенними мікроорганізмами).
  4. Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни: у разі кашлю та чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Одразу викидайте використані серветки в контейнер для сміття, обробляйте руки спиртовмісним антисептиком і за можливості мийте руки з милом.
  5. Будь ласка, зверніться за медичною допомогою, як тільки у вас з’явилися симптоми та ви перебуваєте у безпеці.

Зверніть також увагу на те, що в умовах обмеженого доступу до води та засобів гігієни підвищується ризик виникнення харчових отруєнь.

Головне правило – не вживати продукти, що швидко псуються та які зберігалися з порушенням умов їхнього  зберігання, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися! Викидайте будь-яку їжу з нехарактерним запахом, кольором чи текстурою.

Якщо у вас почалися ознаки харчового отруєння (діарея та/або блювання),  головне – запобігти зневодненню. Намагайтеся пити багато рідин.
Одним словом, будьте уважні до себе! Бережіть своє здоров”я.

Думайте про оточуючих!!

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *